Fall Hazard Training Under 1910.30 Does Not Travel With the Worker, Unless You Make It
29 CFR 1910.30 requires fall hazard training before exposure. For multi-site employers, transfers and loaned crews open gaps. Here is how to close them.
A maintenance technician spends three years at your distribution center in one state. She is trained on the dock, the mezzanine and the roof hatch, and she is good at her job. Then a plant elsewhere in the company loses a technician on short notice and she is sent for a month. The new site has a different roof access, a different anchorage arrangement, and a different brand of harness in the cage. On her first morning she is handed a work order that involves the roof.
Which site's training does she carry with her? The honest answer, at most multi-site operators, is "it depends on who she asks." This post is about that gap: how the general industry fall protection training requirement in 29 CFR 1910.30 behaves when the workforce moves between establishments, and what head office can reasonably do about it. It is a different question from whether each site inspects its walking-working surfaces on a consistent schedule, and from how rope descent anchorages are certified. Here the subject is the person, not the surface or the anchor.
What the standard puts on the employer
Section 1910.30 sits in Subpart D, the walking-working surfaces rule, and it is the training provision for the whole subpart. Its core obligation is timing: the employer must provide training before an employee is exposed to a fall hazard. The training obligation reaches employees who use personal fall protection systems, and it reaches employees who are required to be trained under other provisions in the subpart.
Two features of the language matter for a multi-site reader. The first is that the duty attaches to exposure, not to job title. A technician who is exposed to a fall hazard this week is covered this week, even if her title says nothing about heights. The second is that the training is expected to be understood by the employee, so it has to be delivered in a language and vocabulary that person can follow. A slide deck in one language presented to a crew that speaks another does not satisfy the intent, however complete the slides are.
The standard also expects retraining when the employer has reason to believe that an employee does not have the understanding or skill needed, and it identifies changes that make earlier training obsolete as one of those reasons, as well as inadequacies in an employee's knowledge or use of the equipment. Please confirm the exact paragraph text on osha.gov before building policy around any particular phrase, because the details of what must be covered, and when, deserve a careful reading by whoever owns the program.
Why a transfer is a new exposure
The easiest mistake is to treat a transfer as an administrative event: same employee, same employer, same training record. But the hazard is not the same. Fall hazards are specific to the place. The ladder is a different ladder, the roof edge has a different setback, the anchorage point is a different design, and the harness may be a different make with different adjustment and inspection steps.
The standard's own logic points to why this matters. Training that covered a particular set of equipment and arrangements is made obsolete when those arrangements change. A transfer changes them completely, in a single morning. So a sound reading is that an employee arriving at a site with unfamiliar fall hazards or unfamiliar equipment needs site-specific training, or at minimum a documented assessment that her existing training fits, before she is exposed.
Loaned crews amplify the issue. A traveling team sent to cover shutdown work, or employees from a sister facility sent for peak season, arrive in groups, and the host site often assumes their home site handled everything. The home site, meanwhile, assumes the host will brief them on local conditions. Each side is relying on the other and the employee is on a roof in the middle.
Where head office can actually help
Head office cannot stand on every roof, and the instinct to centralize the training itself usually fails because fall hazards are local. What head office can do is define the rules of movement so that the local work is not skipped.
The most useful rule is a pre-exposure gate for any worker who moves between sites. Before the first task involving a fall hazard at a new location, a named person at the receiving site confirms three things: the worker knows the hazards at this location, the worker has been shown the equipment and anchorage arrangements used here, and the worker has demonstrated, not just said, that she can use the specific system. That is a short conversation. It becomes a control only if it is recorded and if the receiving site owns the gate rather than the sending site.
A second rule concerns the equipment itself. Where practical, standardize the personal fall protection components across sites, because training that transfers cleanly is training on equipment that looks the same. Where standardization is not realistic, for instance after an acquisition, make the difference visible: a short list of what differs by site, kept where transferred workers will see it.
A third rule is about language and delivery. If a site's workforce speaks more than one language, the training and the pre-exposure conversation should be available in each one. This is easy to defer at the corporate level and expensive to discover after an incident, because a site that cannot show that the employee understood has little to show at all.
The records question
The standard's focus is on providing the training, but at scale the record is what lets you answer the question an inspector or an internal auditor will ask: was this person trained before she was exposed, and on what? Head office should be able to answer that for any named employee at any site, including the ones who have moved.
That requires a shared view, even a simple one. For each employee with fall exposure: what training they received, when, where, who delivered it, what equipment it covered, and what site-specific briefings followed any transfer. If each establishment keeps its own binder, a transferred worker's history is stranded at the old site. If the only central record is a roster saying "fall protection: trained," it will say yes for someone who was trained on different equipment two jurisdictions away.
It is also worth thinking about how this interacts with enforcement. OSHA inspects establishments, and an inspector at the receiving site will ask about the workers present at that site, including borrowed ones. A training file that lives elsewhere and cannot be produced promptly is, in practice, a gap. We discuss the broader consequences of repeated gaps in our post on repeat citations across establishments, and the point carries over: the same lapse in several places is a pattern, not several accidents.
Questions worth asking this quarter
If you are accountable for safety across many sites and do not have a dedicated EHS group, you can still test your own exposure with a few questions, put to site managers rather than answered from the head office. When someone is transferred in for a short stint, what is the first thing that happens before they go near a roof, a mezzanine edge or a lift? Who decides, and where is it written? Can a manager at the receiving site show you, for a specific borrowed worker, what they were trained on and when? And if the harness at this site differs from the one that worker used at home, who noticed?
If the answers vary from site to site, that variation is the finding. It does not mean anyone is negligent. It means the training obligation was designed around a worker who stays in one place and your workforce does not.
Summary
Section 1910.30 asks for fall hazard training before exposure, in a form the employee understands, with retraining when the earlier training stops fitting. In a single-site business that sounds simple. Across many locations, transfers, loaned crews and mixed equipment turn each of those words into a question about who owns the step and where it is written down. Define a pre-exposure gate for moving workers, own it at the receiving site, standardize equipment where you can, and keep a record that follows the person.
This article is general information, not legal advice. Standards and state-plan requirements change and vary by location, so verify current requirements with the official text and qualified counsel before acting.
Related reading: Trained at One Site, Working at Another: The Question Your Training Records Can't Answer
OSHA standards cited
- 29 CFR 1910.30
General Industry Standards
Always verify current OSHA standards at osha.gov. This article reflects standards in effect at the date of publication.
Not sure where you stand?
Take the 5-minute compliance assessment. Answer a few questions about your business and get a prioritized list of what OSHA expects, free.
Related Articles
Continue learning about OSHA compliance and workplace safety
Training
Trained at One Site, Working at Another: The Question Your Training Records Can't Answer
Multi-site operators move people between facilities constantly. Most training systems record attendance at a location rather than competency in a person, and the gap only shows up under scrutiny.
Respiratory Safety
The Beard Rule Is Written Once and Enforced Differently at Every Site: 1910.134(g) Across a Multi-Location Operation
29 CFR 1910.134(g) bars facial hair under tight-fitting respirators and requires a seal check every donning. Why it splits across sites and how to align it.
Equipment Safety
Weekly Press Inspections Under 1910.217(e): One Certification Record per Press, Across Every Plant
29 CFR 1910.217(e) requires weekly press testing and a signed certification record. Across many plants, that record is the first thing missing at inspection.