OSHA Wants a Named Person Authorizing Hot Work at Each Site. Your Corporate Permit Form Doesn't Name Anyone.
29 CFR 1910.252(a)(2) requires management to designate who authorizes welding and cutting outside designated areas. Here is where multi-site programs break.
Most companies with more than a handful of locations have a hot work permit. It's usually a good one. Someone in corporate risk or engineering adapted it from an insurer's template, it asks the right questions about combustibles and sprinklers and fire watch, and it's been pushed out to every site as the standard form. Audits check that completed permits exist.
What the form usually doesn't settle is the question OSHA's welding standard starts from: at this building, who is the individual management has designated to authorize cutting and welding, and did that person actually inspect the area before signing? The permit is a record of an authorization. The standard is about the authorizer. At a portfolio of sites, those two things drift apart easily, and the drift is invisible from a stack of completed forms.
What 1910.252(a)(2) actually assigns to management
29 CFR 1910.252 is the general requirements section of Subpart Q, Welding, Cutting and Brazing. Paragraph (a) covers fire prevention. Its special precautions in (a)(2) include a short list addressed to management directly. Under (a)(2)(xiii), management must recognize its responsibility for the safe use of cutting and welding equipment on its property and, based on the fire potential of its facilities, establish areas for cutting and welding and establish procedures for cutting and welding in other areas. It must designate an individual responsible for authorizing cutting and welding operations in areas not specifically designed for those processes. It must insist that cutters, welders, and their supervisors are suitably trained. And it must advise all contractors about flammable materials or hazardous conditions they may not be aware of.
Paragraph (a)(2)(iv) says what the designated person does. Before cutting or welding is permitted, that individual inspects the area and designates the precautions to be followed in granting authorization to proceed, preferably in the form of a written permit. The standard prefers a permit; it requires an inspection by the responsible individual.
Paragraph (a)(2)(xiv) then gives the supervisor of the work a parallel set of duties: determine the combustibles and hazardous areas present, protect combustibles by moving the work or the combustibles or shielding them, schedule the work so plant operations that could expose combustibles aren't running at the same time, secure authorization from the designated management representative, and confirm fire protection equipment and any required fire watch are in place.
Every one of those duties is anchored to a physical place. "Based on fire potentials of plant facilities" means the facility in front of you. A corporate office can write the procedure; it can't be the individual who walks the area.
Where the designation goes missing
The most common gap is simple: the designation was never made per site. The corporate procedure says hot work must be authorized by "the site manager or designee," and that's treated as the designation. At a site where the manager is off shift, traveling, or recently replaced, the designee is whoever happens to have a pad of permits. OSHA's text asks management to designate an individual. A job title in a policy, with an open-ended "or designee," may not show that anyone at that site was actually designated.
The second gap is coverage. Hot work at many sites happens off hours, during shutdowns, weekends, and overnight maintenance windows, precisely because production is down. If the designated authorizer works days, the authorization for a Saturday repair is either signed in advance by someone who never saw the area on the day, or signed by someone who was never designated. Neither satisfies an inspection-before-authorization requirement.
The third gap is the "areas specifically designed" half of the rule. The designation obligation applies to cutting and welding outside areas established for it. That means each site needs to have actually decided which areas are its designated welding areas, based on its own fire potential. A maintenance shop with a proper welding bay at one plant and a corner of a warehouse where someone once parked a welder at another are not the same thing, and a portfolio inventory that lists both as "welding area: yes" hides the difference.
The 35-foot conditions are a site-by-site finding
The standard's fire watch trigger isn't a corporate setting either. Under (a)(2)(iii), fire watchers are required wherever cutting or welding is done in a location where other than a minor fire might develop, or where appreciable combustible material is closer than 35 feet to the point of operation, or combustibles are farther away but easily ignited by sparks, or wall or floor openings within 35 feet expose combustibles in adjacent areas including concealed spaces, or combustibles sit on the opposite side of a metal wall, ceiling, or roof where conduction or radiation could ignite them. The fire watch has to have extinguishing equipment readily available, be trained in its use, know how to sound the alarm, and be maintained for at least a half hour after the work is finished.
Whether any of those conditions exist depends on the building's construction, its contents that week, and the specific spot where the torch will be. A distribution center full of corrugated cardboard, a food plant with insulated sandwich panel walls, and a machine shop with a concrete floor present completely different answers, and so can two parts of the same building. Paragraph (a)(2)(xi) goes further: welding isn't to be attempted on a metal partition, wall, ceiling, or roof with a combustible covering, or on walls of combustible sandwich-type panel construction. A corporate procedure can repeat that rule. Only someone at the site knows which walls are built that way.
The same is true of the prohibited conditions in (a)(2)(vi). Cutting and welding are not permitted in areas not authorized by management, in sprinklered buildings while sprinkler protection is impaired, in the presence of explosive atmospheres or where they could develop, including from accumulated combustible dust, or near large quantities of exposed readily ignitable materials. Sprinkler impairment status is a live, site-level fact. A portfolio that tracks impairments in one system and hot work permits in another has no automatic way to notice that a permit was signed at a building whose system was down.
Contractors arrive knowing none of this
At the portfolio level, a large share of hot work is done by contractors, often the same mechanical or fabrication firm across many sites. Paragraph (a)(2)(xiii)(D) puts a specific duty on management to advise all contractors about flammable materials or hazardous conditions they may not be aware of. The standard's basic precautions in (a)(1) also point to NFPA 51B, as incorporated by reference, for the responsibilities of welders, their supervisors including outside contractors, and management on whose property the work is performed.
A contractor's own hot work program doesn't discharge that duty. Their welder knows how to handle the torch; they don't know that this particular plant has a concealed combustible void above the drop ceiling, or that the adjacent room stores flammable liquids. Only the site can tell them. When a corporate contractor-management program prequalifies a firm once and treats it as cleared to work everywhere, the site-specific briefing is the step most likely to be skipped, and the one the standard names explicitly.
Making the authorization visible from head office
None of this argues for authorizing hot work centrally. The rule's whole design is that the person who authorizes is the person who looked. What a multi-site program can do is make each site's arrangement explicit and checkable.
That starts with a named designation per site, recorded as a person, with named alternates who cover the shifts and days when hot work actually happens. It continues with each site's own list of designated welding areas, established from its own fire potential, so that everything outside those areas is visibly subject to authorization. The permit record then becomes more useful if it captures who inspected, when relative to the start of work, and whether that person was a designated authorizer for that site on that date. A permit signed by someone not on the site's designation list is a finding in itself, whatever the rest of the form says.
Linking permits to other site-level records closes the remaining gaps. A permit that can be checked against the site's current sprinkler impairment status catches the prohibited-condition case. A permit that records which contractor performed the work and whether the site briefing was given shows the (a)(2)(xiii)(D) duty was met at that address. And fire watch assignments recorded with the finish time of the work make the half-hour requirement something that can be verified rather than assumed.
At the portfolio level, the useful question isn't whether every site has a hot work permit. It's which sites have a current, named authorizer covering the hours hot work is performed, and which permits in the last quarter were signed by someone who wasn't one. That list is short, and it's where the risk sits.
Related reading: Portable Fire Extinguishers Are Serviced Site by Site. The Obligation Sits With the Employer, and Nobody Sees the Total. | Combustible Dust Isn't One Hazard. Across a Portfolio of Sites, It's a Different One at Each Address. | Your Sprinkler System's Test Schedule Isn't Set by Your Company. It's Set by Whoever Has Jurisdiction Over That Building.
OSHA standards cited
- 29 CFR 1910.252
General Industry Standards
Always verify current OSHA standards at osha.gov. This article reflects standards in effect at the date of publication.
Not sure where you stand?
Take the 5-minute compliance assessment. Answer a few questions about your business and get a prioritized list of what OSHA expects, free.
Related Articles
Continue learning about OSHA compliance and workplace safety
Fire Protection
Flammable Liquid Storage Is Decided One Shelf at a Time. At Forty Sites, 1910.106 Has Forty Answers.
29 CFR 1910.106 governs how flammable liquids are stored. Across many sites, storage is decided by whoever runs the stockroom. Here is where oversight breaks down.
Fire Protection
Fire Prevention Plans Across Many Sites: The Roster That Goes Stale First
29 CFR 1910.39 requires fire prevention plans naming responsible people and ignition controls. At portfolio scale, the plan fails where staffing and equipment change.
Fire Protection
Portable Fire Extinguishers Are Serviced Site by Site. The Obligation Sits With the Employer, and Nobody Sees the Total.
29 CFR 1910.157 puts extinguisher inspection, maintenance and training on the employer at each workplace. Across many sites, that becomes a patchwork.