Skip to main content
Electrical SafetyReviewed against current OSHA standards

Corporate Calls Them Electricians. OSHA Asks Whether Each One Is Qualified for the Equipment in Front of Them.

29 CFR 1910.332 and 1910.333(c) tie electrical work to training for the equipment at hand, not a job title. Why that breaks title-based HR records across sites.

Updated October 20, 2026
7 min read
By the WorkSafely safety team

A facilities director asks a reasonable question before an audit: how many qualified electrical workers do we have across the portfolio? The HR system answers within minutes. It lists everyone whose job title contains the word electrician, plus a handful of maintenance technicians flagged by a site manager some years ago. The number looks authoritative. It is also an answer to a different question from the one OSHA's electrical standards ask.

This post is about that gap. Under 29 CFR 1910.332 and 1910.333, whether a person may work on or near exposed energized parts depends on what that person has been trained to do and recognize, not on what their badge or payroll record says. For a company with one maintenance shop, the difference is easy to manage because the same few people handle the same few panels. For a company with many sites, the difference becomes a records problem, a staffing problem, and eventually an enforcement problem.

What the standard actually ties to training

Section 1910.332 sets the training requirements for employees who face a risk of electric shock that the electrical installation requirements of 1910.303 through 1910.308 do not reduce to a safe level. It says the training may be classroom, on-the-job, or a combination, and that the degree of training must match the risk to the employee. It then points to Table S-4, which lists occupations whose workers are considered to face that risk and so must be trained.

The standard goes further for people who are allowed to work on or near exposed energized parts. Those qualified persons must be trained in and familiar with three things: the skills and techniques needed to distinguish exposed live parts from other parts of electric equipment, the skills and techniques needed to determine the nominal voltage of exposed live parts, and the clearance distances in 1910.333(c) along with the voltages they correspond to for the work that person will actually encounter.

Notice what is not in that list. There is no reference to a job title, a license, or a years-of-service threshold. The training is defined by what the worker will be exposed to. A technician who has been trained on low-voltage control panels has not, by that fact, been trained to determine the nominal voltage of a medium-voltage switchgear compartment or to know the clearance distances that apply to it. The definition of a qualified person in the electrical standards likewise turns on training and demonstrated skill with respect to the equipment and its hazards. Qualification, in other words, is relative to the work.

Who may work on energized equipment

The companion rule is in 1910.333(c). Its starting point is that live parts to which an employee may be exposed are supposed to be de-energized before the employee works on or near them, unless the employer can demonstrate that de-energizing would introduce additional or increased hazards or is infeasible because of equipment design or operational limitations. When work on or near energized equipment does go ahead, 1910.333(c)(2) limits it to qualified persons, and it expects them to be capable of working safely on energized circuits and familiar with the proper use of special precautionary techniques, personal protective equipment, insulating and shielding materials, and insulated tools.

Read together, the two sections create a chain. The employer decides that some work will be done energized, the employer assigns it to someone, and that someone must be trained on the equipment involved. Each link is the employer's responsibility at the level of the specific job, which is where a title-based record stops being useful.

Why titles fail across a portfolio

The failure usually does not look like negligence. It looks like reasonable shortcuts that stop working at scale.

The first shortcut is treating the title as the proxy. At a single plant, the maintenance manager knows who can be trusted with the main distribution room and who cannot. That knowledge lives in the manager's head. When the company grows to dozens of locations, headquarters tries to capture it as a field in the HR system, and a yes-or-no flag cannot carry the detail that mattered, which was what each person is qualified to work on.

The second is equipment variation. Different sites have different voltages, different panel manufacturers, different generations of installed equipment, and different tenant or landlord arrangements for who owns what. A training program purchased once, delivered once, and recorded once assumes the equipment is the same everywhere. The standard assumes the opposite: that training is matched to the risk the employee will really face.

The third is movement. Technicians transfer, cover shifts at neighboring locations, and get sent to newly acquired sites. A flag that was true at Site A has no particular meaning at Site F, where the switchgear is older, the labeling is different, and nobody has told the visitor how that site handles de-energized verification. The qualification did not travel; only the title did.

The fourth is contractors. A site that hires an outside electrician for panel work is relying on someone else's training program, and the host employer needs a way to confirm what that person is qualified for before the work is assigned. Most portfolios have no consistent way to ask. Our post on contractor prequalification across sites covers why the same contractor can pass at one location and not be asked at the next.

What a record that answers the right question looks like

The goal is not a longer form. It is a record that lets someone at headquarters, or an inspector at any one site, answer a task-level question quickly: this person, this equipment class, this kind of work, trained by whom and when, and confirmed by whom as competent.

That suggests three design choices. The first is to record qualification against equipment classes or work types rather than against a person alone, so that a technician qualified for low-voltage control cabinets is not silently counted as qualified for everything electrical. The second is to make the site responsible for confirming that a visiting or transferred worker has been briefed on that site's equipment before they are assigned energized work, with a short, consistent sign-off rather than assuming the home site's record applies. The third is to separate the people the portfolio relies on for energized work from the much larger group who merely have an electrical-sounding title, and to review that smaller list on a regular schedule instead of leaving it to accumulate.

None of this requires a safety department. Plenty of operators run electrical work out of facilities management or operations, and the person accountable for the program may be a plant manager or regional operations lead. What matters is that someone owns the list and that site managers know it is an assignment decision, not an administrative flag.

How this shows up in an inspection

An inspector who looks into an electrical incident or a complaint at one location does not see the portfolio. They see the people at that site, the equipment at that site, and whatever training record the employer can produce. If the record says Electrician and nothing else, the next question is obvious: trained on what? An answer that depends on a manager remembering is hard to defend, and an answer that cannot be reproduced by the next manager is not an answer.

The pattern also matters beyond one site. Once a gap is documented at one location, the company is on notice of how its program works everywhere else. That is the same mechanism we describe in when one site learns about a hazard, the company has recognized it, and it applies cleanly to a title-based qualification system.

Nothing here makes a program compliant by itself, and the standards contain more detail than any short article can cover; your own review should start from the text of 1910.332 and 1910.333 and from a qualified electrical professional's advice about your equipment. But the first practical step is inexpensive: ask your own HR system who is a qualified electrical worker, then ask a site manager the same question about the same people, and compare the answers.

Related reading: An Arc Flash Study Is Rated in Calories, Per Panel. A Corporate Electrical Policy Is Rated in Pages.

OSHA standards cited

Always verify current OSHA standards at osha.gov. This article reflects standards in effect at the date of publication.

Not sure where you stand?

Take the 5-minute compliance assessment. Answer a few questions about your business and get a prioritized list of what OSHA expects, free.

Start free assessment