Skip to main content
ComplianceReviewed against current OSHA standards

Table J-1 Counts Heads at Each Site. Your Facilities Standard Probably Counts Square Feet.

OSHA 1910.141 sets toilet facility minimums by employee count under Table J-1. Across many sites, headcount drifts while the fixture count stays fixed.

Updated October 27, 2026
7 min read
By the WorkSafely safety team

A regional operator opens a second shift at a fulfillment site because a major customer signed. Headcount in the building goes up in a few weeks. The building was fitted out years ago, the lease is long, and the restrooms are the ones that came with it. Nobody at head office is asked whether the fixture count still fits the workforce, because nobody thinks of restrooms as a compliance topic. They belong to facilities, and facilities thinks of them as a finished item.

OSHA does treat them as a compliance topic. The sanitation standard, 29 CFR 1910.141, sets a minimum number of toilet facilities by the number of employees, and it does so in a table. Across a portfolio, that table creates a quiet problem: the requirement moves with headcount at each address, and the data that would show it moving sits in HR, not in the facilities system that owns the fixtures.

What the standard actually says

Section 1910.141 is titled Sanitation. Paragraph (c)(1)(i) requires toilet facilities, in toilet rooms separate for each sex, in all places of employment, in accordance with Table J-1. The number of facilities for each sex is based on the number of employees of that sex for whom the facilities are furnished.

Table J-1 is short. One to 15 employees requires at least one water closet. Sixteen to 35 requires two. Thirty-six to 55 requires three. Fifty-six to 80 requires four, 81 to 110 requires five, and 111 to 150 requires six. Above 150, the table calls for one additional fixture for each additional 40 employees. A footnote allows urinals to replace water closets where facilities will not be used by women, but the number of water closets may not be reduced below two thirds of the minimum the table specifies.

Two details matter at scale. First, where a toilet room will be occupied by no more than one person at a time, can be locked from the inside, and contains at least one water closet, separate rooms for each sex need not be provided. Where such a single-occupancy room has more than one toilet facility, only one in each room counts toward the table. A site that has converted to single-occupancy rooms has therefore not necessarily got more countable fixtures than it appears to. Second, paragraph (c)(1)(ii) says the requirement does not apply to mobile crews or to normally unattended work locations, so long as employees there have transportation immediately available to nearby toilet facilities that meet the other requirements of the paragraph.

Paragraph (c)(2) adds that each water closet must occupy a separate compartment with a door and walls or partitions between fixtures sufficiently high to assure privacy.

Why this is a portfolio problem

The standard is applied to a place of employment, using the count of employees for whom the facilities are furnished. That is a local number that changes. Nothing in the standard cares what the company's total headcount is, what the corporate real estate standard says a building of a given size should have, or what the lease originally provided. It cares how many people the restrooms at that location serve.

In a portfolio, three things make the number drift without anyone noticing.

Headcount changes without a facilities event. A site adds a shift, absorbs a department from a closing location, or takes on a standing population of agency workers. None of these trigger a facilities review. They trigger an HR or operations decision, and the restroom count is not on the checklist for either.

Fixtures change without a headcount event. A refresh closes a restroom for renovation, a landlord reclaims a portion of the building, or a single-occupancy conversion reduces the number of fixtures that count. Facilities makes the change for good reasons and never asks the operations team how many people the room serves.

Acquired sites arrive with whatever they have. A newly acquired building may have been set up for a smaller workforce, or a different layout, than the one you now run in it. Our post on the acquired site problem describes the general pattern: on day one you own the compliance posture, whatever it is.

None of this is a failure of attention by any individual. It is a data problem. The two numbers that must be compared, employees served and countable fixtures, live in different systems owned by different departments.

Who counts as an employee for the table

This is where a corporate policy needs to take a position in writing, because the standard leaves room for judgment and sites will otherwise decide on their own.

The table counts employees for whom the facilities are furnished. A site running overlapping shifts has to decide whether it counts everyone assigned to the building or the maximum number present at once. A site with temporary or contract workers who use the same restrooms has to decide whether they are included. A site where several tenants share a building has to know which restrooms belong to its employees at all.

We would not invent an answer here, and a policy should not leave the question to local habit either. The conservative approach is to count everyone for whom the facilities are provided, including workers supplied by staffing agencies who use the same rooms, and to document that rule so every site applies it the same way. If your counsel or your OSHA contact reads the standard differently for your operation, the written policy should reflect that reading, applied to every location.

The same discipline applies to how you count headcount for other OSHA purposes. We have written separately about how OSHA's recordkeeping exemptions are counted across locations, and the lesson transfers: a rule that depends on a number needs a defined way of producing that number.

Leased sites and landlords

Many multi-site operators lease most of what they occupy. A landlord may control the restrooms, and a tenant improvement may be the only way to add fixtures. That does not move the obligation. The standard speaks to places of employment, and your employees are the ones working in the building. If the lease does not give you the ability to add or alter restrooms, the finding still lands on the employer, and the time to learn that is before a headcount decision, not after an inspection.

Construction and temporary work have their own rules. Construction sanitation is addressed in a separate standard, 1926.51, so a portfolio with both fixed facilities and active job sites should not expect one policy paragraph to cover both. The mobile crew and unattended location language in 1910.141(c)(1)(ii) applies to the general industry standard, and it conditions the exception on transportation that is immediately available to compliant facilities. A crew that is dropped at a remote site without a vehicle does not fit it.

What head office can reasonably do

Start with one table. For each location, record the current number of employees for whom the restrooms are furnished, by whichever counting rule your policy adopts, and the number of countable fixtures in each room, remembering that only one fixture per single-occupancy room counts. Compare the two against Table J-1. That comparison can be done in an afternoon for a few dozen sites if the headcount and facilities data are put side by side.

Then attach the check to the decisions that change the numbers. A new shift, a transfer of a department, a lease renewal, a renovation, and an acquisition should each carry a line item asking whether the restroom count still meets the table. It costs nothing to ask. It is more expensive to learn from a complaint or an inspection that a building has outgrown its restrooms.

Finally, give someone the job of owning the comparison. In many organizations, that is facilities, with a headcount feed from HR. The owner matters less than the existence of a named owner and a date on which the comparison was last done.

The point of the exercise

The standard is easy to read and easy to meet when someone looks. The risk in a portfolio is not that anyone misunderstands Table J-1. It is that the table applies to a changing number at every address, and the two sides of the comparison are held by people who never talk to each other. If you cannot say, for the site that added a second shift this quarter, whether its restrooms still meet the table, that is the gap to close first.

Nothing here replaces reading the current text of 1910.141 or getting advice about a specific building. It describes why a requirement that looks trivial becomes a visibility problem when you operate at scale.

Related reading: The Acquired Site Problem: Day One You Own Their Safety Record | Forty Locations With Five Employees Each Is Not Forty Exempt Employers. How OSHA's Recordkeeping Exemptions Are Counted. | Every Site Buys Its Own PPE. That's Not a Procurement Problem, It's a Hazard Assessment Problem.

OSHA standards cited

Always verify current OSHA standards at osha.gov. This article reflects standards in effect at the date of publication.

Not sure where you stand?

Take the 5-minute compliance assessment. Answer a few questions about your business and get a prioritized list of what OSHA expects, free.

Start free assessment